Vetenskap

Vad du behöver veta om matallergier


  • Matallergi ökar snabbt.
    1 av 13 barn är nu drabbade, och antalet av jordnötsallergi har tredubblats sedan 1997.
     
  • Alla barn har en risk att utvecklas  matallergier. De flesta barn som diagnostiseras har inte andra familjemedlemmar med matallergi.


  • Jordnöts, ägg, mjölk är vanligast. Tillsammans representerar de mer än 80% av matallergierna.
     
  • Barn är inte födda med allergier.
    Matallergier utvecklas över tiden. Forskare anser nu att det finns ett kritiskt immunfönster för förebyggande av allergier.

Vetenskapen bakom Ready, Set, Food!

Tidig och långvarig introduktion minskar risken


  • Upp till 80% minskning av allergier. Klinisk studier visade en minskning av 67-80% i jordnöts-, ägg- och mjölkallergier.


  • Att introducera ingredienserna redan vid 4 månader är effektivaste metoden att minska risken för att utveckla matallergier.


  • Fortsätt exponeringen under 6 + månader. Introduktion enbart räcker inte. För att minska allergier krävs allergens underhållsexponering.



Steg 1 (15 dagar) Introduktion


Daglig dos: lägg till flaska eller mat


Stegvis: introducerar en ingrediens i taget.


Graderad: börjar med en mild låg dos och bygger upp tillunderhållsdos.








Steg 2 Underhåll (under 6 månader)


Effektiv dosering: proteinnivåer baserad på tre medicinska studier.


Fortsatt exponering: lätt att fortsätta i minst 6 månader eller tills barnet regelbundet äter tillräckliga mängder av dessa livsmedel.

tgaxelsson@food-time.se

(+46) 738 38 86 83

Kontakta oss